Com sortir de l’atzucac català (2018)

  • AUTOR: Ignasi Jové

Com sortir de l’atzucac català (2018)

 

Article relacionat: https://ibernexus.com/2017/10/15/el-proces-independentista-catala-sin-adjetivos-solo-cifras/

 

Gràfic:

 

Proposta:

 

Retorn al paradigma incial: el “Dret a decidir”. L’única majoria inapel·lable que abraça el 80 % de la població de Catalunya i el 70% dels vots del Parlament. Sense concretar; com a premissa d’inici. Intentar superar la majoria del 50% raspat.

Respecte mutu: Deixar el vergonyós discurs d’herois i traïdors dins l’independentisme, que només fa que desvirtuar i degenerar un moviment que abanderava el respecte i la pluralitat d’una bona part de la societat.

Honestedat: l’independentisme té que entendre que ni res és tan fàcil, ràpid i meravellós com sembla, ni que existeix una única forma d’entendre la independència d’un territori: el federalisme, el confederalisme inclús la independència màxima, són opcions ben vàlides i legítimes a defensar.

Transparència: l’actual govern ha de convocar noves eleccions i els partits posar de manifests, d’una manera clara i contundent, que existeixen diverses estratègies a seguir. Cal explicar propostes definides a una societat prou madura per a entendre missatges complexos.

Pacte: dintre de la majoria sobiranista, conformar dos blocs definits, amb estratègies comunes, compartides o paral·leles.

Ordre i torns en la governabilitat: deixar de costat la lluita pel poder i centrar-se en l’objectiu de país. Deixar que es conformi un govern rotatiu en minoria amb l’abstenció d’un dels dos blocs sobiranistes. Tenir identificat uns partits amb una sèrie de fets i conseqüències, ajudaria al ciutadà a demanar explicacions. En l’actual nebulosa independentista no s’ha sap de qui coi és la culpa del que està passant.

  • El primer govern hauria de ser el “legitimista”, el que més pressa té, amb l’abstenció del bloc “pragmàtic” (a més comptant amb la negativa del bloc espanyolista)
  • El segon govern hauria de ser el “pragmàtic”. Si el conjunt de la població no avala o creu que l’estratègia i el camí del 1er govern “legitimista” no és el més adequat (sigui perquè el seu full de ruta no du enlloc, o si per contra està fent perdre la majoria del 70% del sobiranisme en pro de l’espanyolisme) es presenta una moció de censura per rotar de bloc.
  • (Sant tornem-hi si el 2n falla i el poble vol tornar a provar el 1er)

Humilitat: atreure a votants d’un bloc sobiranista a un altre és legítim i senyal que la població avala el conjunt del full de ruta proposat per l’actual govern (bloc 1 o 2). Tenir sempre present que es governa no per un reconeixement propi, sinó per benefici del país en el seu conjunt.

 

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s