Torra proposa des de Lisboa una «aliança ibèrica» entre estats independents

el

Torra proposa des de Lisboa una «aliança ibèrica» entre estats independents

 

El president de la Generalitat, en una conferència a la capital portuguesa, sosté la solució per al conflicte català només passa per l’autodeterminació

 

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha assenyalat aquest divendres en una conferència a Lisboa que cal bastir una “aliança ibèrica” entre estats independents que inclogui Espanya, Portugal i Catalunya. Torra ha assegurat que la “força geopolítica” de la Península es veuria beneficiada, de la mateixa manera que ara està -segons el seu criteri- “perjudicada” arran d’una “obsessió” existent a Espanya per preservar la unitat territorial i no atendre les demandes de l’independentisme català.

“És hora d’una aliança ibèrica entre iguals per mirar al futur”, ha assenyalat el president, que ha desgranat els vincles entre Portugal i Catalunya remuntant-se fins al 1640. “Vull que col·laborem”, ha destacat Torra, que ha anunciat que la delegació de la Generalitat a Lisboa es reobrirà en les properes setmanes. El dirigent independentista ha subratllat que en l’article set de la constitució portuguesa s’hi defensa el “dret a l’autodeterminació dels pobles”, i ha assenyalat que la solució al conflicte només pot passar per aquí, de la mateixa manera que es va fer al Québec i a Escòcia.

Com s’estructuraria aquesta aliança ibèrica? A través d’un Consell Ibèric, que ja es va traçar en el Llibre Blanc de la Transició Nacional elaborat en la segona legislatura d’Artur Mas com a president de la Generalitat. Segons aquesta proposta, el Consell hauria d’incloure Catalunya, Espanya, Portugal i Andorra, a l’estil del Consell Nòrdic que inclou Dinamarca, Finlàndia, Suècia i Noruega. En el llibre elaborat pel Consell Assessor per a la Transició Nacional s’hi proposa, fins i tot, un “consell de parlamentaris” de tots els països que integrin el Consell Ibèric.

“Si ells són culpables, jo també”

El judici ha centrat bona part del discurs de Torra, que ha posat de manifest l’existència d’organitzacions internacionals que han criticat el procés al Tribunal Suprem i que han demanat la llibertat dels presos polítics. “Si ells són culpables, jo també”, ha apuntat el president de la Generalitat, que ha demanat el retorn dels exiliats. “Si votar és un crim, soc culpable. Si defensar la democràcia és un crim, soc culpable. Si l’autodeterminació és un delicte, sóc culpable”, ha assegurat el dirigent independentista.

Torra, que ha combinat el portuguès i l’anglès durant la seva intervenció, ha posat unes paraules de Carlos Lesmes, president del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), per posar un exemple sobre la politització de la justícia a Espanya. “Es considera que la unitat de l’Estat està per sobre de l’estat de dret”, ha indicat el president, que aquest matí s’ha mostrat escèptic sobre la proposta de referèndum amb múltiples opcions que ha plantejat el líder de Podem, Pablo Iglesias, de cara al programa del 28-A.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s